Her ailede 4-5 çocuk var - ( malezya'da islami hayat,)

Türkiye’ye model olarak gösterilen Malezya’nın yüzde 60’ı Müslüman, diğer geri kalanı Hıristiyan, Hindu ve Budist. Buna rağmen ülke fiilen şeriatla yönetiliyor. Müslüman aileler ortalama 4-5 çocuğa sahipler. Malezya’da Müslüman kadınların açık giyinmesi kesinlikle tolere edilmiyor. Bu kişiler “ahlaka aykırı” davrandıkları için tutuklanıyor.

Danıştay Başkanı Ahmed Feyruz, Kuala Lumpur’da düzenlenen bir İslam Konferansı’nda, yazılı olmayan hukukun kaldırılmasıyla oluşan boşluğa şeriat hukuku getirilmesi çağrısında bulunmuştu. Ülkede din değiştirmek yasak. Yani Müslümanlık’tan Hıristiyanlığa geçiş şeriat mahkemeleri tarafından kabul edilmiyor.
Akşam gazetesi

Şeriatçı Garantisi - Malezya Genel Seçimleri

Genel seçimlerin yapıldığı Malezya’da iktidar tarihi bir bozguna uğradı. Şeriatla yönettikleri Kelantan’dan sonra bir eyaleti daha ele geçiren İslamcılar, "Tüm vatandaşları kucaklayacağız" diyerek, turistik beldelerin bulunduğu bu eyaletle ilgili planlarını açıkladılar:

Gece kulüpleri ve kumarhaneleri "hemen" kapatmayacağız.

Alkol yasağı getirmek gibi bir planımız yok.

Etnik azınlıkların haklarına saygı göstereceğiz.

Eyalette tek taraflı olarak şeriat ilan etmeyeceğiz.


Malezya’da Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi için güvenoylaması olarak görülen önceki günkü seçimlerden en kárlı çıkan, muhalefetteki İslamcılar oldu.
Pan-Malezya İslamcı Partisi (PAS), kuzeydoğudaki kalesi olan Kelantan eyaletinde bir zafer daha kazanmakla kalmadı, kuzeybatıda bulunan Kedah eyaletini de iktidar koalisyonunu ağır bir yenilgiye uğratarak ele geçirdi.
Daha önce "şeriat devleti" hedefini vurgulayan PAS, bu kez İslamcılık söylemini vurgulamadı ve seçimden muzaffer çıktı.


İBADET SERBESTİSİ
"Önce gayrimüslim dostlarımızla tartışacağız. Hepimizin inancı farklı. İslam tarafından yasaklanmış olsalar bile başka dinlerin izin verdiği faaliyetler ne olursa olsun, bu vatandaşlarımızı rahatsız etmeyeceğiz. Bu onların hakkıdır. Din, ibadet ve günlük işlerini sürdürebilme özgürlüğünü garanti edeceğiz." Cin azınlığın Demokratik Eylem Partisi (DAP) ile birçok etnik grubu buluşturan Halkın Adalet Partisi (PKR), seçimlerde İslamcıları desteklemişti. Üç partinin oluşturduğu ittifak, Perak, Penang ve Selangor eyaletlerinde de seçimleri kazandı. Ülkenin Çinlilerin çoğunlukta olduğu tek eyaleti olan Penang’da hükümeti DAP kuracak. Diğer iki eyalet konusunda üç parti ortak karar verecek. PAS’ın ilk mesajı da iki siyasi müttefiki ile diyaloğu sürdürmek oldu.

Zafer tamamdır
İslamcı PAS partisinin ruhani lideri Nik Aziz Nik Mat, oyunu kullandıktan sonra "Zafer tamamdır" işareti yaptı.

Başbakan Bedevi istifa etmiyor
İktidardaki Barisan Nasional koalisyonu, parlamentodaki üçte ikilik çoğunluğunu 40 yıldan bu yana ilk kez kaybetti. Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi hükümeti döneminde çekilmez hale gelen hayat pahalılığı, yükselen suç oranı ve artan din-ırk gerginliğinden bıkan halk, protesto oylarını muhalefete yöneltti. 13 eyaletten dördünü kaybeden ve 40 yıldır ilk kez ulusal parlamentodaki üçte ikilik çoğunluğunu da sağlayamayan Başbakan Bedevi’nin istifası isteniyor. Koalisyonun büyük ortağı Birleşik Ulusal Malay Örgütü’nün (UMNO) liderliğini 2003’te Bedevi’ye devreden eski başbakan Mahathir Muhammed de "Güven oyu alamadı, partinin yenilmezlik unvanını kaybettirdi, istifa etmeli" dedi. Ancak hala koalisyon hükümeti kuracak sandalye sayısına sahip olduğunu bilen Başbakan Bedevi istifa etmeyeceğinin sinyalini verdi.

Enver İbrahim’in kızı da seçildi
Malezya’da eski başbakan Mahathir Muhammed’in yardımcılığının yanısıra Maliye bakanliği da yapan, ancak 1999-2000 yıllarında önce yolsuzluktan, ardından "eşcinsel ilişkiden" yargılanıp hapse atılan siyasetçi Enver bin İbrahim’in kızı Nurulizzeh Enver (27), muhalefetteki Halkın Adalet Partisi’nden (PKR) milletvekili seçildi.Kaynak: Hürriyet

Malezya’da ‘ılımlı İslam’ tokat yedi - Malezya'da Seçim, (malezya siyaseti, malezya haberleri,)

ABD’li diplomat Richard Holbrooke’un Türkiye ile birlikte ‘ılımlı İslam ülkesi’ kategorisinde gösterdiği Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’da 11 milyon seçmen dün sandık başına gitti. Erken genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Abdullah Ahmed Bedevi’nin hükümet başkanı olduğu Ulusal Cephe koalisyonu, seçimlerde 40 yılın en ağır yenilgisini aldı. Ulusal Cephe, 1969’dan bu yana ilk kez ulusal meclisteki üçte iki çoğunluğu kaybederken, 5 eyalet meclisinde de çoğunluğu muhalefete kaptırdı. Üzgün ve yorgun görünen Başbakan Bedevi, ‘Sadece basit çoğunluğu kazandık’ dedi. Siyasi gözlemciler, sonuçları Bedevi’nin ırklar arasındaki gerginliği giderememesi, enflasyon ve yolsuzluğu önleyememesine tepki olarak yorumluyor.

OLAYLI SEÇİM

Seçimlerde polis, iktidar yanlılarını taşıyan otobüslere taş atan muhalefet yandaşlarına müdahale ederek, göz yaşartıcı bomba kullandı. 19 kişi gözaltına alındı. Başbakan Bedevi, geçen ay hiçbir gerekçe göstermeden parlamentoyu feshederek, normal süresine bir yıldan uzun süre varken erken seçim kararı almıştı.
Kaynak: Akşam gazetesi