Malezya Nasıl Bir Ülke 1 - Malezya Tarihi, Malezya Hakkında Bilgiler, Malezya Ekonomisi,

MALEZYA'NIN KİMLİK KARTI 1

Huzur, güven, istikrar ve ucuzluk ülkesi olan Malezya, çevresindeki istikrarsız ülke finansörlerini, bankalarına çekiyor. Önceleri palmiye yağı ihracatçısı olarak bilinen Malezya'ya, son yıllarda "Uzakdoğu'nun İsviçre'si" gözüyle bakılıyor.

Malezya, Güneydoğu Asya'da bir ekvator ülkesi. Başkenti Kuala Lumpur olan Malezya, Malay yarımadasında yer alan Batı ve Borneo adasının kuzeyinde Sabah ve Saravak eyaletlerinden ibaret Doğu Malezya olmak üzere iki bölgeden oluşuyor. Bu iki bölge arasında, Güney Çin Denizi'nin bir kısmı olup genişliği 750 kilometre kadardır. Devlet yönetimi meşrutî krallıktır. Toplam 13 sultanlık olup, Batı Malezya, 9 sultanlıktan ibarettir. Bunlardan biri sıra ile beş yıl süre ile devlet başkanı tayin edilir. Fakat esas yönetim, demokratik seçimler sonucu oluşan parlamentonun teşkil ettiği hükümettedir. Nüfusu 24 milyon civarında olan Malezya'nın yüzölçümü 329 bin 735 kilometre karedir. Para birimi Ringgit olup, 1999 Subat'ından itibaren 1 ABD Doları 3.80 Ringgit'e eşitlenerek sabitlenmiştir.

'Mekan'a 'yeşil'in içirildiği, 'insan'ın, yeşile bürünmüş bu mekanı korumayı ibadet saydığı, Allah'a minnet vesilesi bildiği bir ülke Malezya... Yüzde 60'ı yemyeşil ormanlarla kaplı, yeşiller içinde bakımlı yollar, mamur ve modern şehirler ve yeşil şehirlerde her dinden, renkten, ırktan, farklı dilleri, lehçeleri konuşan barışık insanlar... Felsefesi, "Allah'a, insana ve doğaya saygı" şeklinde özetlenen, hayatın 'saygı' üzerine kurulduğu, mekanın saygıyla şekillendiği, insanın saygı ve sevgiyle organize olduğu bir ülke, burası... Dünyanın pekçok ülkesinden gazeteci ve turizmcilerin katıldığı bir organizasyonda Yeni Şafak adına yer aldığımız 8 gün içinde Malezya'yı, doğası, insanı, ekonomisi, coğrafyası ve tarihiyle tanımaya çalıştık. Bu kısa yazı dizisiyle de izlenimlerimizin bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Altıyüz yıllık kısacık tarihine rağmen, inançlı, samimi, çalışkan ve makul insanlarının çabaları, doğal varlıkları ve güzellikleri, son 22 yıldır yönetimde bulunan ve geçtiğimiz haftalarda görevi bırakan Başbakan Mahathir Muhammed'in bilge kişiliği ile birleşince, modern ama geleneği ile barışık, çağdaş, kalkınmış bir Malezya ortaya çıkmış...


IMF'ye minnet etmiyor

1997 Asya krizinden kısmen etkilenen Malezya, IMF ve uluslararası diğer finans kuruluşlarına minnet etmeden, kendi kaynakları ve yerli politikalarıyla o kötü günlerin izlerini silmiş, bugünlerde geleceğe güvenle bakan, kendinden emin bir eda ile tecrübelerden de ders almış bir ülke olarak, yepyeni bir kalkınma hamlesi başlatmış durumda. Bu hamlede turizme büyük bir rol biçiliyor, ülke tanıtımına ağırlık veriliyor.


Karnavalda büyük coşku

Bu çerçevede Aralık ayında gerçekleştirilecek "Malaysia Mega Sales Carnival" adlı alışveriş festivalinin tanıtımı için 6-14 Kasım tarihleri arasında Turizm Bakanlığı'nın tanıtım ofisi durumundaki "Turizm Malezya" aracılığı ile büyük bir organizasyon gerçekleştirildi. Aralarında ABD, Rusya, Kanada, Fransa, İsviçre, Almanya, İtalya ve Türkiye'nin de bulunduğu 24 ülkeden 118'i gazeteci, toplam 456 kişinin katıldığı organizasyonda katılımcılara, ülkenin turizm imkanları ve turizm varlıkları tanıtıldı.

Malezya'yı ziyaret edenlere, önce Malaka şehrinden başlamaları öneriliyor. Ülkenin tarihi bu şehirle başlıyor. Tarihî Baharat Yolu üzerinde bulunan şehir, ilk defa 1396 yılında Endonezyalı Parameswara adlı bir prens tarafından medeni anlamda yerleşime açılmış. Şehir, adını, ortasından geçen nehrin kenarında yetişen bir ağaçtan alıyor. Sözkonusu prensin, Ortadoğu'dan gelen Müslüman tüccarların etkisiyle Muhammed İskender Şah adını alarak Müslüman olmasıyla yerli Malaylar'ın da aynı dini seçmeleri sonucu, İslâm, ülkeye damgasını vurmuş.

1956'DAN BU YANA BAĞIMSIZ BİR ÜLKE

Malezya, tarihi boyunca, Portekizliler, Çinliler, Hollandalılar, İngilizler, Japonlar tarafından çeşitli tarihlerde işgal edilmiş. En son 1945'te İngilizler tarafından işgal edilen ülke, 1956 yılında İngilizler'in çekilmesiyle bağımsızlığına kavuşmuş, 1957 yılında bugünkü Malezya devleti kurulmuş. Bize tanıtımı yapılan alışveriş festivali, Mart, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 3 kez yapılıyor. Bu festivaller süresince fiyatlar mağazalarda yüzde 30-40 oranında düşürülüyor, bununla yerli ve yabancı müşteri sayısının artması amaçlanıyor. Bu arada, turizm hizmetlerinden yararlanan yabancılar ülkeye döviz bırakıyor. Malezya Turizm Ofisi Genel Müdür Vekili Mirza Muhammed Taiyab'ın verdiği bilgiye göre, Çin'de başlayan ve bazı Asya ülkerini kasıp kavuran SARS hastalığı ile ABD'nin Irak'ı işgali ve Cakarta'da meydana gelen bombalama olayları, Malezya turizmini bir hayli olumsuz etkilemiş. Son birkaç aydır bu etkilerin silinmeye başladığını, bunu fırsat bilerek, endüstriden sonra ülkenin ikinci sektörü durumundaki turizmde yoğun bir tanıtım atağı başlattıklarını anlatan Muhammed Taiyab, 2003 yılı Kasım başı itibariyle ülkeyi 7 milyon turistin ziyaret ettiğini, yıl sonuna kadar hedeflerinin turist sayısını 15 milyona çıkarmak olduğunu, son yılların ortalama turizm gelirinin yıllık 6.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Ülkeye en çok ziyaret, çevre ülkeler Singapur, Bangkok, Dubai, Tayland ve Tayvan'dan oluyor. Bu ülkelerden kaliteli ve ucuz alışveriş için de büyük bir akının olduğu belirtiliyor. Şimdi yoğun tanıtım programları ve geniş imkan pazarlaması sayesinde ABD, Japonya, tüm Asya ülkeleri, Ortadoğu ve Avrupalılar'ın Malezya'ya çekilmesi hedefleniyor.

Yabancı yatırımcının gözdesi

Huzur, güven, istikrar ve ucuzluk ülkesi olan Malezya, yabancı yatırımcıları çekiyor, çevredeki istikrar sıkıntısı çeken ülke finansörlerinin, paralarını bankalarında değerlendirmelerine yöneltiyor. Bu yüzden daha önceleri palmiye yağı ihracatçısı olarak bilinen Malezya'ya son yıllarda "Uzakdoğu'nun İsviçre'si" gözüyle bakılıyor.

Malezya'nın turizm elçileri...

Malezya'nın tanıtımının sözkonusu olduğu her yerde, her resimde, broşürde ve filmde geleneksel kıyafetler giymiş bu genç kızlar adeta sembol olmuş. "Malaysia Mega Sales Carnival"ın tanıtım etkinliği de onların salona girişiyle başladı.

'Ülkem ülkeniz, evim evinizdir'

Malezya Turizm Ofisi Genel Müdür Vekili Mirza Muhammed Taiyab, Malezya'nın tanıtımı için gece gündüz çalışıyor. Turizm Malezya, Malaka Eyalet Valiliği ve Malezya Hava Yolları sponsorluğunda Aralık ayında gerçekleşecek "Malaysia Mega Sales Carnival" adlı alışveriş festivalinin tanıtım organizasyonuna davetli olan Türk grubunu karşısında görünce sevincini gizlemeyen Muhammed Taiyab, grubumuzla hatıra fotoğrafı çektirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Ülkem ülkeniz, evim evinizdir" dedi.

'Malezya Dostu' sertifikası aldık

Malezya alışveriş festivaline katılan 24 ülkeden biri olan Türk medya mensupları ve turizm kuruluşları temsilcilerine Malaka Valisi tarafından "Malezya Dostu" sertifikası verildi. Grubumuz adına sertifikaları Malezya Hava Yolları temsilcisi Emine Sağlam aldı.
kaynak: Yenişafak gazetesi