Malezya'da İslami Yaşam, Malezya ve Türban, Malezya'da Şeriat, Mlezya'da Günlük Yaşam

"Malezya'da rotasyon yöntemiyle kralın belirlendiği bir monarşi uygulanıyor. Ancak kral kim olursa olsun, değişmeyen tek şey şeriat düzeni. Kent merkezindeki meydanlarda ve caddelerde elektrik direklerine asılmış kralla onun birkaç adım gerisinde duran tesettürlü eşini gösteren afişler, zaten her şeyi açıklıyor.


Çarşafa rastlamadım. Kadınlar başörtüsünde pembe tonları tercih ediyor, tesettürlüler ama üzerlerine oturan kıyafetleri giyiyorlar; tıpkı bizdeki gibi... Malezya'da şeriatın sosyal hayata izdüşümü Suudi Arabistan'dan epey farklı. Bir kere Malezya çok ırklı bir ülke, Müslüman Malaylar çoğunlukta, ama Hindu ve Çinliler de ülkede söz sahibi. Her ne kadar şeriat düzeni hâkim olsa da Hindu ve Çinliler istedikleri gibi yaşıyor.


Kaldığım otellerden birinin sahibi Müslüman olduğu için otelde alkol yasaktı mesela. Ama birkaç metre ötedeki otelde serbestti. Müslüman gettolarında ciddi şeriat hükümleri ve yasaları geçerli. Tuhaf tezatlar var: Hindu kadınlar mini etekli, askılı elbiselerle dolaşırken Malay kadınlar, yerlere kadar uzanan geleneksel elbiselerini giyiyor ama mutlaka başlarını bağlıyorlar. Küçücük kız çocukları bile tesettürlü... Ülkenin her yanında Malay kız çocukları okullarda başlarını bağlamak zorundalar."
Şule Çizmeci (Serbest gazeteci)