Malezya Nasıl Bir Ülke 3 - Malezya'nın Yönetim Şekli, Malezya'da Müslümanlar, Malezya Ekonomisi,Malezya'da Din ve İslam,

MALEZYA'NIN KİMLİK KARTI 3

Asya'nın incisi PETRONAS
Kuala Lumpur'daki Petronas İkiz Kuleleri 88 kat, 452 metre yüksekliğinde ve 341 bin 760 metrekarelik bir alan kaplıyor. 1997'de inşa edilen kulelerin mimarı ünlü Amerikalı Cesar Pelli.

Kuala Lumpur'da 6-8 Mayıs 2002'de düzenlenen vakflarla ilgili uluslararası bir toplantıda 29 Ekim 2003'te görevden ayrılan sabık Başbakan Mahathir Muhammed, "Birçok Müslüman, İslâm imparatorluklarının çöküşünü takdir-i ilâhîye bağlamıştır. Halbuki, geri kalmışlığımızın sebebini takdir-i ilâhîde aramak yerine, bizzat kendimize yönelmemiz gerekmektedir. Allah'ı sorumlu tutamayacağımız yoksulluk ve geri kalmışlığımızdan ancak kendi çabamızla kurtulabileceğimizi kafamızın içine sokmak durumundayız" demişti.

Malezya'nın Dini Nedir - Malezyalılar Hangi Dinden >>

'Müslümanlar ekonomik olarak güçlü olmalı'
Onun yerine geçen Ahmed Bedevi ise, aynı toplantıda İslâm ülkelerinin daha müreffeh ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilmeleri için düşünce kalıplarında köklü değişikliklere gitmeleri gerektiğini, dünyada en fazla müntesibi olan ikinci büyük dinin İslâm olmasına rağmen, ekonomik güç sahibi olamadıkları için Müslüman ülkelerin, haksız ithamlara karşı gerekli mukavemeti gösteremediklerini söylemişti.
İşte Malezya'nın şansı, 22 yıldır bu anlayış ve dünya görüşüne sahip bir kadro tarafından yönetilmesi. Teslimiyetçiliği ve kaderciliği reddeden, ağlayıp sızlanmak yerine iş yapmayı tercih eden Malezya lideri ve onun şahsında Malezya halkı, yaptıklarının karşılığını şimdi alıyorlar. Enflasyon yüzde 1 civarında, işsizlik yüzde 3, fert başına milli gelir, Türkiye'nin yaklaşık iki katı, 4 bin dolar. Asya krizini hiçbir dış finans kuruluşuna el açmadan tamamen kendi imkanları ile atlatmışlar. Şimdi arkalarına bakmadan geleceğe koşuyorlar.

Sultanlar Konseyi yönetiyor
Meşruti monarşi ile yönetilen ülkede kral, 13 eyaletin 9'unda bulunan sultanların oluşturduğu Sultanlar Konseyi tarafından, kendi aralarından, rotasyon usulüyle 5 yılda bir seçiliyor. Eyaletlerin kendi parlamentoları ve başbakanları var. 12 Aralık 2001'den itibaren Tuanku Syed Siracuddin İbn al-Marhum Tuanku Syed Putra Cemalullah krallık yapıyor. Federal Meclis, Millet Meclisi ve Senato'dan oluşuyor. Millet Meclisi'nin 193, Senato'nun 69 üyesi var. Ülke, 14 partiden oluşan büyük bir koalisyon hükümeti (Barisan Nasiyonal-Milli Cephe) ile idare ediliyor.

Malezya usulü Körili Balık Nasıl Yapılır - Videosunu izlemek icin Tıklayın >>

Cyberjaya, Putrajaya projesinin bir parçası aslında. 2004 sonunda bitirilip hayata geçmesi hedeflenen projenin maliyeti 20 milyar dolar civarında. Dijital kentin nüfusunun 240 bin olacağı tahmin ediliyor.

Toronto'daki 560 metre yüksekliğindeki Kanada Ulusal Kulesi ve Tayvan'daki "Taipei 101" adındaki 101 katlı ve 508 metre yüksekliğindeki gökdelenden sonra dünyanın en yüksek binaları olan Kuala Lumpur'daki Petronas İkiz Kuleleri 88 kat, 452 metre yüksekliğinde ve 341 bin 760 metrekarelik bir alan kaplıyor. 1997'de inşa edilen kulelerin mimarı tanınmış Amerikalı Cesar Pelli. Kulelerin ortasında 41 ve 42. katlarda bir gökyüzü köprüsü var. Gökyüzü köprüsünün uzunluğu 58,4 metre, yüksekliği 170 metre, her kulede 10 adet yürüyen merdiven mevcut. Paslanmaz çelik kaplaması 65 bin metrekare, görünen cam kaplama 77 bin metrekare.

Malezya Ringgiti bugün kaç TL. Malezya dövizi günlük kur bilgileri icin Tıklayın >>

İlk F1 pisti
Ekim 1999'da yapılan ve Sepang Pisti'nde ilk kez düzenlenen Petronas Malezya Grand Prix'i, Güney Doğu Asya'da yapılan ilk Formula 1 yarışı olarak tarihe geçmiş. Pist, FIA tarafından istenen tüm spesifikasyonlara fazlasıyla sahip olup, dünyada F1 logosunu adıyla birleştiren ilk ve tek mekan. Tribünlerinin konumu da son derece özel olan Sepang Pisti'nde, Büyük Tribünler pistin 2 ana düzlüğüne bakıyor. Sepang Pisti toplam 100 bin seyirci kapasitesine sahip. Sepang Formula 1 Pisti, uluslararası otomobil sporları arenasında "en mükemmel Formula 1 pisti" özelliğini taşıyor.

Türkiye'den Malezya'ya uçakla kaç saat >>

Dijital kent Cyberjaya
Malezya'da yapımı devam eden dünyanın ilk "dijital kenti" Cyberjaya'da sona yaklaşılıyor. Cyberjaya, "siber başarı" anlamına geliyor. Başkent Kuala Lumpur'un güneyinde dünyanın ilk Multimedya Süper Koridoru (MSC) burası. Amaç, 750 kilometre karelik bir alana dünyanın en önde gelen iletişim teknolojisi firmalarını, multimedya şirketlerini, elektronik medya yayıncılarını, bilgisayar devlerini çekmek. Buraya yerleşecek firmalar 10 yıl vergi ödemeyecek. Bu dijital kentin hemen doğusunda ise yeni federal başkent Putrajaya yer alıyor. Putrajaya, Kuala Lumpur'un 25 kilometre dışında, prestij amaçlı yeni inşa edilen ve estetik açıdan birbirini tamamlayan binalarla çevrenin muhteşem uyumunu yansıtan bir şehir. Malezya artık bu şehirden yönetiliyor.


Cyberview tatil köyü
Cyberjaya'da eşsiz 5 yıldızlı tropik bir tatil köyü de yer alıyor. Her biri ailedeki sıcaklığı sunan geniş odalarda ücretsiz bilgisayar ve yüksek hızlı internet erişimine ulaşmak mümkün. Göl kenarında oturma, hem bayanlar, hem de erkekler için Asya usulü nefes kesen masaj imkanı var. Bu tatil köyündeki restoranlar geleneksel ve lezzetli İtalyan mutfağından Bistro Cascata dahil Batı mutfaklarının en beğenilen yemeklerini sizlere sunuyor. Tatil köyünün tasarım anlamında ödül almış bahçesinde sanat toplantıları, resmi ziyafetler, düğün törenleri ve hafta sonu aile kaçamakları yapılabiliyor.
kaynak: Yenişafak gazetesi