Malezya'da Türk izleri
Malezyalılar, özellikle Malaylar, Türklere ve Türkiye'ye büyük ilgi duyuyor ve sevgi besliyor. Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi'nde Türk öğnerciler öğrenim görüyor ve hallerinden çok memnunlar.
Bu ülkenin dini nedir - Mazleya'da hristiyanlar mı çok müslümanlar mı
Malezya'da Türkiye'ye ve Türklere karşı büyük ilgi ve sevgi var. Özellikle Malaylar, Türk olduğunuzu ve Türkiye'den geldiğinizi öğrendiklerinde, etrafınızda pervane oluyorlar, nasıl yardımcı olacaklarını şaşırıyorlar.
Malezya halkı oldukça sakin, hakkına razı, müstağni, gönlü-gözü tok, onurlu bir yapıda. Ancak Türkiye'den, İstanbul'dan geldiğinizi söylediğinizde birden heyecanlanıyor, ne münasebetle ülkelerinde bulunduğunuzu, bir isteğiniz olup olmadığını, size nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar.
1500'lü yıların başında Portekizlerin, şimdilerde Malezya'nın en eski şehri konumunda olan Malaka eyaletini işgal etmesi üzerine, Malayların şehri geri alma mücadelesinde, Açe Sultanlığı Osmanlı Devleti'nin gönderdiği ağır silahlarla kendilerine destek olmuş. Bu özel ilgi ve sevginin arka planında, ecdadın bu yardımının önemli bir etkisinin olduğu ifade ediliyor. Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın Malezya ziyaretinde kendisine gösterilen devlet ve halk ilgisi bugüne kadar hiçbir yabancı devlet adamına nasip olmamış. Erdoğan, ülkeye ayak basmadan önce her taraf Türk bayraklarıyla donatılmış, kendisine en üst düzey protokol uygulanmış. Erdoğan'ın, konvoyuna eskortluk yapan polislerden birinin kalp kirizinden ölmesi üzerine, polisin ailesini ziyaret etmesi ve taziyede bulunması, büyük takdirle karşılanmış. Halk arasında, Erdoğan'ın bu davranışı halen konuşuluyor. Malezya'da 20 üniversite var. Bunların bazılarında az sayıda Türk öğrenci bulunurken, Uluslararası Malezya İslâm Üniversitesi'nde 20'si kız, 6'sı erkek olmak üzere toplam 26 Türk öğrenci halen öğrenim görüyor. Bu üniversitenin kurulduğu 1983 yılından beri pek çok Türk öğrenci de mezun olmuş.
Malezya vatandaşlarından olan gayrimüslimlerin de girme hakları bulunan üniversitede halen 91 ülkeden 12 bin civarında öğrenci, 40 kadar ülkeden de öğretim üyesi bulunuyor. Öğrencilerin yüzde 80'i Malezya'dan. Eğitim dili yüzde 90 İngilizce-Arapça olan üniversitede her öğrenci Malayca dersi de almak zorunda. Eczacılık, Tıp Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve teknik bölümlerin bulunduğu üniversitenin en prestijli bölümleri Hukuk ve Ekonomi bölümleri.
"İyi ki buraya geldik"
Üniversitede okuyan Türk öğrenciler hallerinden memnunlar. "İyi ki bu ülkeye gelmişiz" diyorlar. Genel bir değerlendirme istediğimizde ağızlarından bir çırpıda şu sözler dökülüyor: "Üç dinin mensupları burada barış içinde yaşıyor. Uzakdoğlular dünyaya farklı bakıyorlar. Burada yaşamadan bu bakış açısı anlaşılamaz. Batılı bakış açısından çok daha olumlu ve kuşatıcı. İslâm hoşgörüsünün, şartsız ivazsız yansımasını biz burada gördük. Türkiye'ye gittiğimizde, hemen burayı özlüyoruz. Ülkemize döndüğümüzde, buradaki havayı oraya yansıtmaya çalışacağız."
Okulun yurdunda her öğrencinin kendisine ait bir odası var. Yüzme havuzu, spor kompleksi, üç katlı, her türlü kaynağa ulaşılabilen kütüphanesi, çok geniş bir camisi, geniş bilgisayar ağı, bilgisayar destekli sınıflar mevcut. 1997 Asya krizi öncesi öğrencilere okul burs veriyormuş. Şimdi öğrenciler, fakültesine göre aylık 100-150 dolar ücret ödüyor. Ödeme güçlüğü çekenlere, okul, sonradan geri ödenmek üzere kredi veriyor.
"YÖK'ün izahı yok"
Öğrenciler, Uluslararası Malezya Üniversitesi'ne YÖK'ün denklik vermediğini bile bile gelmişler. Ama YÖK'ün bu "bağnazlığının" bir gün sona ereceğinden ümitliler. 1997'ye kadar böyle bir sorun yokmuş. Bu tarihten sonra YÖK, 28 Şubat sürecini bu okul için de işletmeye başlamış. Türkiye'nin, Malezya Pakistan, S. Arabistan, İran, Mısır, Bangladeş ile birlikte kurucu üyesi olduğu, kurucu üye ülkeleri arasında bayrağı bulunduğu okula denklik vermemesini anlamakta güçlük çektiklerini belirten öğrenciler, "Tük Büyükelçisi, üniversitenin mütevelli heyetinde. Önemli toplantılara katılıyor, etkinlikleri izliyor. Hangi mantıkla diplomalarımıza denklik verilmediğini anlayamıyoruz" diyorlar.
Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi'ndeki Türk öğrencilerle teravih vakti buluşup, okulları ve oradaki eğitim imkanları üzerine konuştuk. Ercan Sancar (Siyasal Bilimler-master), Hakan Alkan (İletişim-2), Ali Yörük (İletişim-4) öğrenimi görüyorlar.
kaynak: Yenişafak gazetesi