Malezya Nasıl Bir Ülke 2 - Malezya'da Yaşam, Malezya Turizmi, Malezya Hakkında Bilgiler, Malezya Ekonomisi,

MALEZYA'NIN KİMLİK KARTI 2

TROPİKAL CENNET
Çalışma alanları, işyerleri ve oteller hem dış, hem de iç mekan kullanımı açısından insan doğasına oldukça uygun dizayn edilmiş. Hiçbir ayrıntı gözünüzü rahatsız etmiyor, ruhunuzu tırmalamıyor.

Lüks, temiz ve ucuz oteller... Gezilecek, görülecek camiler, müzeler, tapınaklar... Adım başı karşınıza çıkan enva-i çeşit malların pazarlandığı ucuz alışveriş merkezleri... Herkesin kendi inanç, zevk, felsefe ve karakterine göre vakit geçirebileceği yerler ve mekanlar... Hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, kuş cennetleri, yağmur ormanları, hayal adaları, uçsuz bucaksız kumsallar...

Malezya Ringgiti Kaç Lira - 100 TL Kac Ringgit

Masajın aromatiğinden, Uzakdoğu usullerinin her çeşidi ve doğanın sunduğu en lezzetli tatlar... Güneydoğu Asya'nın incisi, tropikal bir cennet Malezya... Eğer Malezya Havayolları'nı seçtiyseniz, 12-13 saat süren yorucu, ama yorgunluğunuzu size hissettirmeyecek nezahat, nezaket ve titiz hizmet sayesinde pek de farketmediğiniz bir yolculuğun ardından Kuala Lumpur Havaalanı'na indiğinizde farklı bir dünyaya adım attığınızı farkediyorsunuz. Şehir merkezine ulaşmak üzere otomobil ya da otobüsle kara yoluna çıktığınızda ise bu farklılığı artık yaşamaya başlıyorsunuz. Sağı-solu yağmur ormanlarının biraz alçak boylu, palmiye ağırlıklı ağaçlarıyla kaplı yemyeşil ormanlarla sınırlanmış, düzgün, geniş yolda ilerlerken, sık sık kendinize gerçek mi, yoksa sanal bir dünyada mı olduğunuzu soruyorsunuz. Yol arkadaşlarınızla da bu hayretamiz duygu ve düşünceleri paylaşıyorsunuz.

Malezyalı sevgili bul - Malezyalı kız veya erkek arkadaş bul

Trafik soldan akıyor
Malezya üzerindeki İngiltere etkisiyle trafiğin soldan aktığı yolda ilerlerken bir şey dikkatinizi çekiyor. Saatler önce birlikte yol almaya başladığınız araçlarla aranızdaki mesafe hiç değişmeden ilerliyorsunuz. Yani hiçbir araç sizi hızla geçip uzaklaşarak gözden kaybolmuyor. Sürekli birlikte ilerliyorsunuz. Sebebini soruyorsunuz. Meğer Malezya'da otobanda en yüksek hız limiti 110 kilometre olup, herkes bu kurala uyuyormuş.

Bu arada, doğaya ve insana saygı felsefesinin bir yansıması olarak Malezya'da klakson çalmak, trafik zorunluluğu nedeniyle yasak değil ama çok ayıp. Sürücü kurslarında bu ahlâkî kurala, nizami kurallardan daha fazla önem verildiği, sık sık bu konuya vurgu yapıldığını öğreniyoruz. Malezya'da kaldığımız 8 gün boyunca bir kez bile klakson sesi duymadığımızı söylersek, abarttığımızı sanmayın.

Şehre ulaştığınızda ise yeşil ile mekanın, yapının, yapılaşmanın, şehirleşmenin nasıl bu kadar uyumlu, düzgün planlandığına ve uygulandığına hayret ediyorsunuz. Meselâ, dünyanın en yüksek binalarının da içinde bulunduğu Kuala Lumpur'da bunca yüksek bina arasında hiç rahatsız olmuyorsunuz, doğanın bir parçası olduğunuz duygusundan kopmuyorsunuz.


Küçük kasaba büyüklüğünde oteller
Çalışma alanları, işyerleri ve oteller de hem dış, hem de iç mekan kullanımı açısından insan doğasına oldukça uygun dizayn edilmiş. Hiçbir ayrıntı gözünüzü rahatsız etmiyor, ruhunuzu tırmalamıyor.
Malezya'da 1852 otel olduğunu öğreniyoruz. Bu ülkede oteller, yekpare bir yapı olarak düşünülmemeli. Otellerin çoğunun bir dizi müştemilatı var. Daha çok bir hizmet kompleksi şeklinde yapılanmışlar. Bünyesinde yüzme havuzları, masaj salonları, eğlence yerleri, kütüphaneler, konferans salonları ve spor kortları olan pekçok otel mevcut.


Bunlar içerisinde Sunway Grubu ile Malezya'nın üçüncü zengini olduğu söylenen Genting Grubu dikkat çekiyor. Malezya'nın birinci zengini, Kuala Lumpur'daki dünyanın en yüksek ikiz kulelerinin sahibi, petrol devi Petronas Grubu. Sunway ile Genting gruplarının otellerinin, müştemilatlarıyla işgal ettikleri alan, adeta küçük birer kasaba belediyesinin hizmet alanı büyüklüğünde.

Malezya, diğer ülkelerin aksine, yabancılara, yaptıkları alışveriş karşılığında yurdu terkederken vergi iadesi uygulamıyor. Bunun karşılığında vergi iadesi avantajını malın satış fiyatına yansıtıyor. Böylece yurtiçi fiyatlar da ucuz olduğu için enflasyon, büyüme ortamı bulamadığı gibi, yurtiçi satışlar da canlı oluyor. Malezya Havayolları, çok iyi hizmet veriyor. Şirket, dünyanın en önde gelen 5 havayolu şirketinden biri seçilmiş, ayrıca iki yıl üst üste müşterisine lonc hizmeti veren en iyi 5 şirketten biri olmasının yanında, yemek hizmetleri ödülü de almış.


BULUTLAR ŞEHRİ
MALEZYA'da serinlemek büyük lüks sayılıyor. Bu ihtiyacı düşünen Genting Grubu, kendi adıyla anılan tepeye 7 bin odalı bir otel ve akla gelebilecek her türlü eğlencenin yapılabileceği bir şehir kurmuş adeta. Buraya gidebilmek için insanlar önceden rezervasyon sırasına giriyor. Bu arada, burada yeni tesis çalışmaları da devam ediyor. 2005 yılında burası, dünyanın ikinci büyük oteli ve eğlence merkezi olacak. Burada Asya'nın en büyük rüzgar simülatöründe saatte 120 mil hızla esen rüzgar karşısında durabilir, teleferikle yemyeşil şehrin etkileyici doğal güzelliklerini keşfedilebilirsiniz.

Sunway imparatorluğu...
Beş yıldızlı Sunway Lagoon Oteli, Kuala Lumpur yakınlarındaki Petaling Jaya'da banliyö bölgesinde kurulu lüks bir otel. Günde 70 bine kadar ziyaretçi ağırlayacak kapasitedeki otel, üç temel arsaya ayrılmış durumda. Bunlar World of Adventure (Macera Dünyası), Wild Wild West (Vahşi Batı) ve Waters of Africa (Afrika'nın Suları). Bu bölümlerden her biri, adlarıyla uyuşacak biçimde değişik eğlenme ve dinleme imkanlarını otel ziyaretçelerine sunuyor. Otelin 441 odası bulunuyor. Otele yakın bir gelecekte 724 oda daha eklenecek.


İKLİM SICAK AMA BUNALTICI DEĞİL
Tüm yıl boyunca tropik, sıcak ve nemli hava hakim. Yüksek yerler haricinde geceleri bile hava 20 derecenin altına inmiyor. Gündüzleri ise 26-30 derece arasında değişiyor. Muson rüzgarları iklimi etkilese de güçlü rüzgarlar pek olmuyor, tufanlar da ülkenin kilometrelerce uzağından geçiyor. Mart-Mayıs ile Eylül-Kasım dönemleri yağmur sezonu. Bu sezonlarda yağmur her gün yağabiliyor. Yağmur, genelde öğleden sonraları kısa süreyle ama bardaktan boşanırcasına yağıyor. Yarımadanın büyük çoğunluğu tropik ormanlarla kaplı. Dünyanın en zengin ekosistemlerinin başında gelen bu bölgede, 11 binin üzerinde bitki, 200'ün üzerinde memeli, 450'nin üzerinde kuş, 250'nin üzerinde sürüngen ve binlerce böcek türü yaşıyor. Bir ağacı kesmenin cezası yaklaşık 130 bin dolar. Özel kişiler ağaç kesemez. Devlet kestirmek zorunda kalırsa, her ağaç için en az iki ağaç diktirmek zorunda.


Ne yenir?
Lokantalarda Çin, Malay-Endonezya, Hint, Arap, Japon ve Kore mutfakları yaygın, bunların yanısıra Batı mutfağı da bulunuyor.
kaynak: Yenişafak gazetesi