Malezya Nasıl Bir Ülke 4 - Malezya'da Günlük Yaşam, Malezya Ekonomisi, Malezya'da Yaşam, Malezya Üniversiteleri, Malezya'da Din ve İslam,

MALEZYA'NIN KİMLİK KARTI 4 ( ve son)


BİR BARIŞ TOPLUMU
Müslümanlar, Budistler, Taoistler, Hindular ve Hristiyanlar, Malezya'da barış ve alabildiğine hoşgörü içinde yaşıyor. Sokaklarda, okullarda, işyerlerinde içiçe, birlikte aynı havayı teneffüs ediyor, kimse birbirinin dinine, kıyafetine, tercihlerine karışmıyor.

Malezya'nın demografik yapısı üç ana halktan oluşuyor: Malaylar, Çinliler ve Hintliler. Nüfusun yüzde 55'ini Malaylar oluşturuyor. Ana dili Malayca olan tamamı Müslüman bu halkın Moğollar'la akraba olduğu söyleniyor. Halkın yüzde 30'unu oluşturan Çinliler, Budist veya Taoist. Yüzde 10'luk bir oranı temsil eden Hintliler'in çoğunluğu Hindu, pek azı ise Müslüman. Çinliler'den de çok az Müslüman var. Nüfusun geri kalan kısmı Japon ve Koreli. Devletin resmî dili Malayca. Bu dil aynı zamanda Endonezya, Filipinler, Singapur ve Bruney'de konuşulan, yaklaşık 250 milyon insanın konuştuğu yaygın bir dil. Malezya'da Çince ve Hintçe'ye de ifade hakkı verilmekte, bu dillerde gazete, radyo ve tv yayınları bulunmakta. Resmiyette yeri olmamakla birlikte farklı ırklar arasında müşterek anlaşma dili olan İngilizce, fiilen ikinci dil durumunda.


Yüzde 6 oranında olan Hıristiyanlar, Çin ve Hint asıllılar arasında yayılmış durumda.

Ticaret Çinlilerin elinde

Çinliler, daha çok ticaretle meşguller. Ülkenin ekonomisini onlar yönlendiriyor. Malaylar, daha çok yönetimde ve memuriyette hakimler. Hintliler ise, fabrikalarda ve diğer alanlarda işçi olarak çalışıyorlar.
Anavatanları Çin ile bağlantıları ve ticaretle olan ilgileri dolayısıyla Çinliler, Malezya'nın dış dünya ile olan bağlantısında önemli rol oynuyorlar. Dünya finans çevreleri ile olan bağlantıları nedeniyle Malezya'nın Asya krizinden çıkmasında büyük katkıları olmuş Çinliler'in. Mahathir Muhammed'in önderliğinde yürütülen krizden kurtulma kampanyasında tüm halklar büyük fedakarlıklarda bulunmuş. Hatta Müslümanlar, Hac için biriktirip bankalara yatırdıkları paralarını çekmeyerek ve Hac ibadetini erteleyerek, topyekun krizden kurtuluş seferberliğine katılmışlar.

Malezya'da halklardan birinin hassasiyetine diğer halklar da ortak oluyorlar. Ramazan'da ortak yemek yenilen mekanlarda Çinliler ve Hintliler, iftar saatinde, Müslümanlar oruçlarını açmadan yemek yemeye başlamıyor. Malaka'ya vardığımız günün akşamında, 7 Kasım'da, yılda bir kez kutladıkları 'Bereket Bayramı'nda sokak karnavalı düzenleyen Çinliler'e, Müslümanların alkış tuttuğuna şahit oduk. Birinin bayramını diğerleri de kutluyor. Bayram günleri herkes evini diğerlerine açıyor. Devlet de uygun yerlere çadırlar kurarak her dinden ve ırktan herkese buralarda ziyafet veriyor, bu etkinliğe herkes katılıyor.

Ramazan Bayramı, Malezya'da 10 gün öncesinden kutlanmaya başlıyor, bayramdan sonra da kutlamalar bir ay devam ediyor. Bu vesile ile Çinlisi, Hintlisi dahil bütün otellerde bir Bayram Köşesi düzenleniyor, "Hoşgeldin Ramazan Bayramı" anlamına gelen "Selamat Hari Raya", ya da "Selamat Iyd el-Fıtri" gibi ibareler yazılı bantlarla her taraf süsleniyor.


Müzik piyasasında Vahide rüzgarı esiyor

Son günlerde Malezya'da 'Vahide' rüzgarı esiyor. Arap çalgıları eşliğinde pop şarkıları söyleyen Vahide, iki yıldır şarkı sözü yazıyor, son bir yıldır da şarkı söylüyor. Babası Arap olan ve İşletme Fakültesi mezunu olan 25 yaşındaki genç sanatçı, biri İngilizce-Arapça, ikisi Malayca, biri Arapça dört şarkıdan oluşan mini bir albüm de çıkarmış. Önümüzdeki ocak ayının başında ikinci albümünü çıkarmaya hazırlanıyor. Aralık ayında yapılacak alışveriş festivalinin tanıtım toplantısında konuklara bir konser veren Vahide, Türkiye'yi çok duymuş. Türkiye'deki bir köyün belgeselini izledikten sonra merak etmeye başladığını dile getiren Vahide, evlenirse, balayını Türkiye'de geçirmek istediğini söylüyor.

Selangor'da Hintliler'e ait bir tapınak var. 275 merdiven çıkıldıktan sonra ulaşılan bir mağaraya kurulan tapınağın önünde duran bir rahip, ziyaretçiler için dua ediyor, isteyenlerin alnına kanı sembolize eden kırmızı bir boya sürüyor.

Malezya'ya has ilginç bir ulaşım aracı. Trishow Ride, ya da halk arasında Beca denilen bu araçtan malaka'da çok sayıda mevcut. Küçük bir ücret karşılığı turistler, isterlerse bu araca binerek sokak turu atıyor.
kaynak: Yenişafak gazetesi